KOKEN IN QUARANTAINE

– Mede mogelijk gemaakt door de koks van de Twentse Bierbrouwerij –

Uitgehamsterd? Fijn. In Quarantaine? Mooi. Tijd om te koken!
Om er voor te zorgen dat er ook een keer wat anders op tafel komt te staan, hebben wij onze koks gevraagd om ieders twee favoriete recepten met jullie te delen. Elke dag delen we een nieuw recept op onze social media kanalen en de website!

Show het eindresultaat, tag ons en wij reposten jouw kookkunsten! #kokeninquarantaine

RISOTTO MET KIP
Datum: Dinsdag 21 april 2020
Kok: Omar (zelfstandig werkend kok)

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 300 gram risotto rijst
  • 75 gram Parmezaanse kaas
  • 150 ml droge witte wijn
  • 1 liter water
  • 1,5 blokje kippenbouillon
  • 1 ui
  • Klontje boter
  • 300 gram kipfilet
  • 1 courgette
  • 125 gram champignons

Bereidingswijze:

  1. Breng een pan met 1 liter water aan de kook en voeg de bouillonblokjes toe.
  2. Laat de bouillon op een klein pitje staan.
  3. Snipper de ui en knoflook en fruit aan in een beetje olie in een pan.
  4. Voeg vervolgens de risotto toe en bak deze al roerend 2 a 3 minuutjes tot hij glazig wordt.
  5. Blus dan de rijst af met de witte wijn.
  6. Als de wijn is opgenomen, dit duurt een paar minuten, voeg je een soeplepel bouillon toe en wacht weer tot deze is opgenomen. Roer af en toe door de rijst.
  7. Pak een koekenpan met een beetje olijfolie en bak hier de kip in aan tot dat die gaar is. Haal vervolgens de kip uit de pan en snij de gare kip in stukjes.
  8. Check of de risotto niet te droog is geworden en voeg dan wat bouillon toe. Voeg net zo lang bouillon toe tot dat de risotto gaar is. Hij moet zacht zijn van buiten maar nog een bite hebben van binnen. Dit kan ongeveer 25 minuten duren.
    * Tip: goed blijven omspatelen en niet roeren anders maak je de korrel kapot!
  9. Snijd ondertussen de courgette en eventueel de champignons in plakjes.
  10. Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de courgette een paar minuten.
  11. Doe de champignons bij de courgette en bak deze ook een paar minuutjes mee.
  12. Roer als laatste de courgette en champignons door de risotto.
  13. Maak de risotto smeuïg door een klontje boter en circa 50 gram Parmezaanse kaas toe te voegen. Wacht tot het gesmolten is en schep vervolgens wat risotto met kip op een bord en garneer met wat extra Parmezaanse kaas.

CHIMICHURRI
Datum: Zaterdag 18 april 2020
Kok: Erik (sous-chef)

Ingrediënten voor 20 personen:

  • 1 liter olijfolie extra vierge
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1 theelepel gemalen piment
  • 2 mespunten zout
  • 10 tenen knoflook
  • 50 gram verse gember
  • 2 Spaanse rode pepers
  • 1/2 bos platte peterselie
  • 1/2 bos oregano
  • 5 steeltjes koriander met blad.

Bereidingswijze:

  1. Om een mooie HELDERE chimichurri te krijgen let goed op de volgorde van ingrediënten toevoegen. hieronder de juiste manier:
  2. Doe olijfolie in een mengbowl ( bekken )
  3. Voeg dan de rode wijnazijn toe.
  4. Voeg de zout toe
  5. Voeg piment toe
  6. NIET tussentijds roeren in deze bowl
  7. Hak de knoflook fijn. (niet met een keukenmachine )
  8. Schil de gember , en snij deze in mini blokjes
  9. Halveer de Spaanse peper over de lengte en haal de zaadjes eruit. Snij ze vervolgens in mini blokjes.
  10. Voeg dan de gember, knoflook en peper toe aan het olie-azijn mengsel. NIET ROEREN.
  11. Verwijder alleen de dikke onderste stelen van de groene kruiden (de rest kan mee in de chimichurri)
  12. Hak de peterselie , oregano en koriander fijn. voeg dit daarna toe aan het mengsel.
  13. Roer rustig door met een pollepel.
  14. Nu heb je een heerlijk ruikende en kraakheldere chimi churri.
    *Tip; lekker in combinatie met elke rundersteak

MAALTIJDSALADE
Datum: Vrijdag 17 april 2020
Bedrijfsleider: Jaap

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 200 gram warm gerookte makreel* met peper flakes
  • 200 gram gemengde krul sla
  • 200 gram sperziebonen
  • 100 gram paddenstoelen (bv shii take)
  • 100 gram quinoa
  • 50 gram geschrapte wortels
  • 1/2 komkommer
  • 1/2 rode ui
  • 1/2 appel
  • 1 rode biet (gegaard)
  • 2 eieren
  • 1/2 limoen
  • 1 teen knoflook
  • Klein handje walnoten of hazelnoten
  • 2 el zonnebloempitten
  • 2 el pompoenpitten
  • Olijfolie

Dressing:
Kies een wat vettige dressing op basis van mayonaise bijvoorbeeld:

  • 3 el mayonaise
  • 3 el guacamole (huisgemaakt)
  • 2 el olijfolie
  • Op smaak brengen met wat extra zout en zwarte peper

Bereidingswijze:

  1. Laat de makreel buiten de koelkast op kamertemperatuur komen.
  2. Kook de quinoa volgens de verpakking en laat uitlekken en afkoelen.
  3. Maak de sperziebonen schoon en halveer, snij de paddenstoelen.
  4. Snipper de knoflook en fruit deze in olijfolie aan in een koekenpan.
  5. Voeg de sperziebonen toe en bak ongeveer 5 minuten, voeg dan de paddenstoelen toe en bak nog 4 minuten. Neem uit de pan en laat uitlekken.
  6. Kook de eieren in 6 minuten medium-hard en laat afkoelen. Pel deze daarna en halveer.
  7. Snij de komkommer doormidden, haal de zaadlijsten eruit en snij in dunne plakjes. Snij de rode ui door midden en snij dunne ringen. Snij de wortels in reepjes, ongeveer even groot als de boontjes. Snij de appel in dunne plakken en halveer deze. Snij de rode biet in blokjes van ongeveer een halve centimeter. Hak de noten wat fijner (gehalveerd ongeveer).
  8. Meng de sla, wortel, komkommer, rode ui, appel en quinoa met de dressing en bestrooi met zonnebloempitten, pompoenpitten, rode bieten, gehalveerde eieren en plaats hierboven op de makreel. In het midden plaats je de sperziebonen met paddenstoelen. Strooi de gehakte noten erover en druppel er nog wat limoensap overheen. Eet smakelijk!

EIERSALADE
Datum: Zaterdag 11 april 2020
Kok: Paashaas (weekend kok)

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 eieren (middel)
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1½ eetlepel bieslook (fijngesneden)
  • 1 theelepel mosterd (bijvoorbeeld fijne Franse mosterd zoals Dijon)
  • ½ theelepel kerriepoeder
  • (versgemalen) zwarte peper & zout
  • Ter garnering eventueel wat tuinkers of wat extra fijngesneden bieslook.

Bereidingswijze:

  1. Breng wat water met een flinke snuf zout aan de kook.
  2. Zodra het water kookt voeg je de eieren toe en kook je ze in circa 7 á 8 minuten hard.
  3. Na het koken doe je de eieren direct onder de koude kraan om ze even te laten schrikken en daarna kun je ze pellen.
  4. Laat de eieren even afkoelen voor je verder gaat met het maken van de salade.
  5. Doe de gepelde eieren in een diep bord of een kom en prak ze met een vork fijn.
  6. Voeg dan de mayonaise, mosterd, bieslook & kerriepoeder toe.
  7. Proef en breng het geheel op smaak met wat (versgemalen) zwarte peper & zout.
  8. Garneer eventueel met een beetje tuinkers of wat fijngesneden bieslook. Eet smakelijk!

MEXICAANSE NACHO BURGER
Datum: Donderdag 9 april 2020
Kok: Roy (chef-kok)

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 hamburger broodjes
  • 600 gram rundergehakt
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 1 eetlepel ketchup
  • 1 eetlepel gerookte paprika poeder
  • 2 theelepels worcestershire saus
  • 1 theelepel tabasco
  • 2 grote handen tortilla chips naturel
  • 200 gram geraspte cheddar kaas
  • 1 eetlepel kwark
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 eetlepel zoete chilisaus
  • 2 avocado’s
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tomaat
  • 1 rode ui
  • Klein potje ingelegde Jalapeño Schijfjes
  • Versgemalen zwarte peperD

Bereidingswijze:

  1. Meng het gehakt, paneermeel, paprikapoeder, ketchup, worcestershire saus en tabasco in een kom. Voeg flink wat zwarte peper toe en meng alles goed door elkaar.
  2. Vorm 4 gelijke burgers en zet even weg in de koeling.
  3. Steek ondertussen de BBQ aan. Snijd, terwijl de BBQ heet wordt, de rode ui in ringen. Bewaar voor iedere hamburger een paar grote uienringen en snipper de rest van de ui.
  4. Tijd om de guacamole te maken. Doe de gesnipperde uien in een kom. Knijp hierin de teentjes knoflook uit.
  5. Snijd de tomaat in vieren en ontdoe deze van het vruchtvlees. Snijd de tomaat in kleine blokjes en voeg toe aan de ui en knoflook.
  6. Ontdoe vervolgens de avocado’s van de pit en schil en snijd in kleine blokjes. Voeg ook deze toe aan het ui/knoflook/tomaat mengsel. Breng het geheel tot slot op smaak met zwarte peper en meng alles met een vork goed door elkaar, waarbij je de avocado blokjes lichtjes prakt.
  7. Zet de guacamole in de koelkast en haal de burgers eruit.
  8. Meng in een ander kommetje de kwark, mayonaise en chilisaus en zet deze ook alvast klaar
  9. Snijd vervolgens de broodjes vast open.
  10. Is de BBQ heet? Dan mogen de hamburgers op het rooster. Gril de burgers 2 tot 3 minuutjes en keer ze vervolgens om. Verdeel nu gelijk de geraspte cheddar over de burgers en gril ze nog 2 tot 3 minuten.
  11. Leg nu ook gelijk de hamburgerbroodjes met de binnenkant op het grillrooster en grill ze 1 tot 2 minuutjes, tot ze licht geroosterd zijn.
  12. Is de cheddar goed gesmolten en zijn je broodjes geroosterd? Dan is het tijd om je hamburgers te bouwen!
  13. Neem de onderste helft van de broodjes en smeer deze in met je mengsel van kwark, mayonaise en chilisaus. Verdeel hierover wat tortilla chips en leg daar de burgers met cheddar op. Beleg iedere burger vervolgens met een aantal uienringen en schijfjes ingelegde jalapeño. Schep tot slot een flinke schep van de guacamole op de burgers en maak je Mexicaanse Nacho Burgers af met de bovenste helft van de broodjes.
  14. Serveer de burgers met de overgebleven guacamole, wat tortilla chips en natuurlijk een lekker koud Twents Oer pils

KABELJAUW IN FOLIE
Datum: Vrijdag 3 april 2020
Kok: Michel (zelfstandig werkend kok)

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 stukjes kabeljauwfilets
  • 5 cherrytomaten
  • 1 courgette
  • 75 gram Parmezaanse kaas
  • 2 eetlepels groene pesto
  • 2 theelepels olijfolie
  • 1 citroen
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • Peper uit de molen
  • Aluminiumfolie

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (of steek de BBQ aan).

  2. Snij de courgette in plakjes en halveer de cherrytomaten.

  3. Leg 2 vellen aluminiumfolie kruislings op elkaar.

  4. Leg 3 plakjes courgette en 5 halve cherrytomaten op het folie.

  5. Leg daar de kabeljauwfilet bovenop en smeer deze in met de pesto.

  6. Giet er olijfolie en de citroensap van 1/4 citroen er overheen.

  7. Bestrooi de vis met 1 tl oregano, voeg eventueel peper toe naar smaak.

  8. Vouw de folie om en om dicht.

  9. Leg de pakketjes op een rooster in de oven of op de BBQ en gaar de vis in ongeveer 20 minuten.

  10. Vouw de pakketjes open en bestrooi het met wat geraspte Parmezaanse kaas
    Tip: Lekker om te combineren met gepofte aardappel en wat rauwkost

COURGETTE LASAGNE (VEGETARISCH)
Datum: Donderdag 2 april 2020
Kok: Dennis (zelfstandig werkend kok)

Ingrediënten voor 5 personen:

  • 3 grote courgettes
  • 1 bol mozzarella
  • 150 gram Parmezaanse kaas
  • Bloem
  • 1 ei
  • Paneermeel
  • 1 el maizena
  • 1/2 ui
  • 2 knoflooktenen
  • 400 gram Tomatenblokjes (blik)
  • Verse basilicum
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Snijd alle drie de courgettes over de lengte in dunne plakken (1/2 centimeter)
  2. Strooi zout over de plakken courgette en laat een paar minuten staan.
  3. Bereid intussen de saus. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit de ui circa 4 minuten in de pan en fruit de knoflook circa 1 minuut mee (niet te lang anders wordt het bitter).
  4. Voeg de tomatenblokjes toe en laat de saus op laag vuur pruttelen.
  5. Breng de saus op smaak met peper en zout, optioneel een beetje suiker. Klein beetje afbinden met 1 el maizena.
  6. Haal de pan van het vuur en wacht tot de pan een beetje is afgekoeld. Voeg daarna pas de basilicum toe. Waarom?; Als je de basilicum toevoegt wanneer de saus nog kookt, verliest het al zijn smaak.
  7. Pak drie diepe borden, vul één met bloem, één met een los geklopt ei en één met paneermeel. Paneer vervolgens de courgette plakken in deze volgorde; bloem, ei en paneermeel.
  8. Vervolgens frituur je de courgette plakken op 180 graden Celsius in een frituurpan of airfryer tot ze mooi goudbruin zijn.
  9. Tijd om de lasagne op te bouwen. Altijd beginnen met een laag saus, vervolgens de courgette enzovoort en eindig met een laag saus.
  10. Snijd de mozzarella in plakken en leg de plakken boven op de laatste saus-laag. Strooi vervolgens de Parmezaanse kaas er overheen.
  11. Afbakken in de oven, 20 minuten op 160 graden Celsius. Eet smakelijk!

KIP JAMBALAYA
Datum: Woensdag 1 april 2020
Opper Brouwer: Frank Hendriks

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen:

  • 300 gram rijst
  • 3 kipfilets
  • 100 gram chorizo worst
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stengel bleekselderij
  • 3 rode paprika’s
  • 1 Jalapeno peper (of een rode peper)
  • 3 tl Picadillo of Cajun kruiden
  • 0,5 liter kippenbouillon
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • Handje peterselie
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bereidingswijze:

  1. nijd de kip in stukjes en breng op smaak met peper en zout.
  2. Bak de kip rondom aan in een beetje olijfolie.
  3. Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de jalapeño (zonder zaadlijsten) in ringetjes.
  4. Bak de ui, knoflook en jalapeño circa 3 minuten mee in de pan met kip.
  5. Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking.
  6. Snij de bleekselderij in kleine ringetjes en de paprika in blokjes. Bak deze vervolgens mee.
  7. Voeg de picadillo kruiden toe en verhit deze kort.
  8. Snijd de chorizo worst in plakjes en voeg deze bij de kip.
  9. Voeg nu de bouillon, de tomatenblokjes en de rijst toe. Meng alles door elkaar. Laat het op een zacht vuur in ongeveer 25 minuten gaar stoven. Roer tussentijds een paar keer om.
  10. Breng de Kip Jambalaya op smaak met wat peper en zout.
  11. Garneer de Kip Jambalaya met een handje peterselie. Serveer meteen. Eet smakelijk!

AARDAPPEL OVENSCHOTEL
Datum: Dinsdag 31 maart 2020
Kok: Mert (basis-kok)

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 10 gram margarine
  • 2 el zonnebloemolie
  • 750 gram rundergehakt of half-om-half gehakt
  • 250 gram champignons
  • 3 preien
  • nootmuskaat
  • 2 eieren
  • 4 el verse peterselie (fijngehakt)
  • 6 grote vastkokende aardappels
  • 75 gram geraspte belegen kaas

Bereidingswijze:

  1. Schil de 6 vastkokende aardappelen en halveer de aardappelen
  2. Zet een pan met water op en wacht tot het kookt
  3. Doe de vastkokende aardappelen in de pan met kokend water en kook ze in ongeveer 8 minuten gaar
  4. Haal de aardappelen vervolgens uit de pan en snij ze in plakjes
  5. Verhit de margarine en zonnebloemolie in een koekenpan en bak het gehakt snel korrelig en gaar
  6. Maak ondertussen de preien schoon en snij de prei in ringen
  7. Veeg vervolgens de champignons schoon en snij ze in plakjes
  8. Schep als het gehakt bijna gaar de champignons en prei erdoorheen en bak even mee.
  9. Schep het gehaktmengsel met het braadvet in een kom en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Laat dit mengsel afkoelen.
  10. Wanneer het is afgekoeld klop je de eieren en peterselie door het gehaktmengsel
  11. Bedek de bodem van de ovenschaal met de helft van de aardappelschijfjes. Schep het gehaktmengsel in de schaal. Leg vervolgens de overgebleven plakken aardappelschijfjes op het gehaktmengsel en bestrooi het met geraspte kaas.
  12. Verwarm dit gerecht ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.

MOSTERDSOEP
Datum: Maandag 30 maart 2020
Kok: Omar (zelfstandig werkend kok)

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 ui
  • 175 gram roomboter
  • 50 gram bloem
  • Halve el mosterdzaad
  • 1,5 el Zaanse grove mosterd
  • Halve el Franse mosterd
  • 1 teen knoflook
  • 1 afgestreken tl kerriepoeder
  • 1 afgestreken tl komijnpoeder
  • 1,5 l kippenbouillon
  • Halve liter room
  • 15 gram gerookte spekblokjes
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Snipper de ui en knoflook fijn.
  2. Smelt boter in een koekenpan.
  3. Fruit de ui en knoflook 5 minuten op laag vuur zonder te laten kleuren. Schep regelmatig om.
  4. Voeg vervolgens de kerrie- en komijnpoeder, mosterdzaad, Zaanse grove mosterd en Franse mosterd toe in de pan en laat ca. 2 minuten sudderen.
  5. Roer de bloem erdoor en bak 1 minuut mee op laag vuur. Laat het niet donker kleuren.
  6. Voeg scheutje voor scheutje de kippenbouillon toe. Roer tot gladde licht-gebonden saus.
  7. Breng de soep aan de kook en laat ca. 5 minuten zachtjes doorkoken.
  8. Roer de room erdoor en breng op smaak met peper en zout.
  9. Voeg als laatst de gerookte spek toe en laat de soep nog ca. 2 minuten zachtjes sudderen

Tip; combineer de soep met heerlijk zelfgemaakte knoflookbrood

BIERSTEAKS
Datum: Vrijdag 27 maart 2020
Kok: Sander (zelfstandig werkend kok)

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 6 haasbiefstukken (± 150 gr per biefstuk)
  • 1 deciliter Twents premium pils bier (een Twents speciaalbiertje mag natuurlijk ook)
  • 2 theelepels sojasaus
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • olijfolie

Bereidingswijze:
1. Pak een grote schaal en maak een marinade van de sojasaus, de bruine suiker, azijn, mosterd en het Twents bier.
2. Plaats vervolgens de haasbiefstukken in de schaal met marinade en zet ze voor minimaal 2 uur in de koelkast. Keer de biefstukken zo nu en dan om in de schaal.
3. Tijd om de barbecue aan te steken. Stook de kolen op, bestrijk het rooster van de barbecue met wat olie en rooster de biersteaks boven gloeiende kool 3-5 minuten aan beide kanten.
4. Geen zin om de barbecue aan te steken? Verhit dan een beetje olie in een grill- of bakpan en bak de haasbiefstukken naar persoonlijke smaak, rare, medium of well done.
5. Zijn ze klaar? Serveer de haasbiefstukken dan meteen op het bord en combineer ze met heerlijke verse friet of aardappeltjes.

Tip; snij 6 tomaten door de helft en rooster deze samen met dungesneden uienringen op de barbecue garneer ze met fijngesnipperde peterselie en je hebt een heerlijk bijgerecht.

GEGRILDE LAMSHAASJES
Datum: Donderdag 26 maart 2020
Kok: Erik (sous-chef)

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 gram lamshaasjes gevliesd
  • 200 gram gladde lichtpittige mosterd
  • 4 takjes tijm
  • 4 takjes rozemarijn
  • 20 gram bruine basterdsuiker
  • 1 deciliter vloeibare honing
  • 200 gram roomboter

Bereidingswijze:
1. Haal de lamshaasjes uit de verpakking, leg ze op een schone theedoek en dep de lamshaasjes droog.
2. Risp de blaadjes van de tijm en rozemarijn.
3. Tijd om de marinade te maken. Voeg in een kom de mosterd, bruine basterdsuiker, honing, blaadjes tijm en rozemarijn samen. Roer het door elkaar met een lepel of garde, totdat alles goed gemengd is.
4. Leg vervolgens de lamshaasjes in een schaal en wrijf de lamshaasjes in met de marinade.
5. Plaats de schaal met lamshaasjes 2 á 3 uur in de koelkast, zodat de marinade goed kan in trekken.
6. Haal 20 minuten voor het bereiden de lamshaasjes uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
7. Zet een grill- of bakpan op middelhoog vuur en voeg 200 gram roomboter toe. Wacht tot de boter is gestopt met bruisen en bak de lamshaasjes aan elke kant ongeveer 3 minuten voor een medium resultaat.
Aan tafel! Eet smakelijk!

Tip; combineer de lamshaasjes met verse friet of gebakken aardappeltjes en een frisse salade.

PIRI PIRI BBQ CHICKEN
Datum: Woensdag 25 maart 2020
Kok: Roy (chef kok)

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 theelepel kippenbouillonpoeder
  • 50 ml olijfolie
  • 2 verse rode pepers (zonder zaadjes)
  • 1 jalapeño peper (zonder zaadjes)
  • 1 theelepel gerookte paprika poeder
  • 4 knoflooktenen
  • 1 citroen
  • 6 grote verse basilicumblaadjes
  • 2 eetlepels fijngehakte oregano
  • 150 ml kokosmelk
  • 1 theelepel chili vlokken
  • 4 poussins (jonge kippen)

Bereidingswijze:
1. Begin met het maken van de piri piri marinade. Doe de kippenbouillonpoeder, olijfolie, rode pepers, jalapeño peper, gerookte paprika poeder, knoflooktenen, citroen, verse basilicumblaadjes, fijngehakte oregano, kokosmelk en chili vlokken in de blender en pureer alles tot een mooie gladde massa.
2. Halveer de poussins in de lengte. Wrijf vervolgens de 8 halve kippen in met twee derde van de marinade en laat ze twee uur marineren in de koelkast.
3. Steek de BBQ aan en verhit deze tot de 160 graden is bereikt,
4. Grill ze in 15 tot 20 minuten goud bruin. Belangrijk om ze af en toe te draaien.
5. Serveer de rest van de marinade erbij als saus. Lekker in combinatie met een gepofte aardappel met zure room en uitgebakken spekjes.

Tip: Serveer er een ijskoud Twents wit biertje bij, om je mond mee af te blussen

LINGUINE CARBONARA
Datum: Dinsdag 24 maart 2020
Kok: Michel Kok (zelfstandig werkend kok)

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 200 gram linguine pasta
  • 2 teentjes knoflook
  • 10 gram bieslook
  • 100 gram pancetta (spek of buikspek kan ook)
  • 2 eieren
  • 30 gram geraspte kaas
  • 0,2 liter kookroom
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Peper en zout

Bereidingswijze:
1. Breng een pan met water en een snufje zout aan de kook
2. Voeg 200 gram linguine pasta toe en kook de pasta in 8 minuten beetgaar
3. Pers de knoflook met een knoflookpers, snij de bieslook in ringetjes en de pancetta in reepjes
4. Verhit 1 el olijfolie in een pan en bak de pancetta krokant in enkele minuten
5. Zet het vuur laag en voeg vervolgens de knoflook toe
6. Scheid de eieren en klop de dooiers los, voeg vervolgens de kookroom, geraspte kaas en de helft van de bieslook er aan toe
7. Proef of de pasta beetgaar is, zo ja giet de pasta af en voeg de pancetta er aan toe
8. Draai het vuur laag, voeg het eimengsel toe en roer het 1 minuut door tot het een beetje bij bind
9. Breng het geheel op smaak met peper en zout
10. Verdeel de pasta over twee borden en voeg eventueel nog wat peper toe
11. Garneer de pasta af met de rest van de bieslook en en eventueel nog wat geraspte kaas. Eet smakelijk!

THAISE RODE CURRY SOEP
Datum: Maandag 23 maart 2020
Kok: Dennis (zelfstandig werkend kok)

Ingrediënten voor 5 personen:

  • 2 kippenpoten/bouten
  • 2 liter kippenbouillon
  • 1 liter kokosmelk
  • 1 wortel
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 1 knoflookteen
  • 1 eetlepel rode curry pasta
  • 2 eetlepels Maizena
  • 1 pakje taugé
  • Pinda’s of gebakken uitjes
  • 1 limoen

Bereidingswijze:
1. Laat de kippenpoten 2 uren in de kippenbouillon trekken (tegen de kook aan);
2. Snijd ondertussen alle groenten in kleine stukjes (afgezien van de taugé);
3. Verhit olie in een wok of grote pan en laat de groenten een aantal minuten fruiten;
4. Voeg 1 el rode curry pasta toe en fruit deze ca. 2 minuten zachtjes mee;
TIP: Hou je van pittig? Voeg dan 1 extra eetlepel curry pasta toe.

5. Blus de groenten af met de kippenbouillon en kokosmelk;
6. Pluk ondertussen de kip en voeg deze toe aan de soep;
7. Roer in een kommetje 2 el maïzena en een beetje water tot een glad papje. Bind de soep met de maizena;
8. Breng, indien nodig, de soep op smaak met peper en zout;
9. Serveer de soep in een kom en garneer met taugé en fijngesneden pinda’s (of gebakken uitjes);
10. Maak het tenslotte af met een klein beetje limoenrasp, eet smakelijk!